foto: Marjoleine Boonstra
2023
Hard werk, gelukte en mislukte experimenten, dwaalsporen en toeval. Slechts zelden komen wetenschappelijke ontdekkingen tot stand door een eenmalige geniale ingeving. Wetenschap is het verhaal van mensen getekend door doorzettingsvermogen en tegenslag, geduld en ongeduld, concurrentie, miskenning en erkenning – maar altijd weer vanuit het verlangen om de wereld te begrijpen. Louise O. Fresco schreef het essay Kruiden, kokkels en kippen. Wetenschap als ontdekkingsreis voor de Maand van de Geschiedenis. Via Rumphius en Eijkman brengt ze een eerbetoon aan alle onderzoekers van vroeger en nu. In de online boekensalon van de Universitaire Bibliotheken Leiden (UBL) gaat presentator Garrelt Verhoeven met Louise O. Fresco in gesprek over wetenschappelijke worstelingen, tegenslagen en toevalligheden. Kasper van Ommen, conservator Westerse gedrukte werken en Mart van Duijn, conservator Na-middeleeuwse handschriften en Archieven, laten tussendoor bijpassende stukken uit de Bijzondere Collecties zien.
Op 11 oktober stond Bazarow.LIVE in Bieb Neude in het teken van de Maand van de Geschiedenis. Louise Fresco ‘Kruiden, kokkels en kippen. Wetenschap als ontdekkingsreis’ heet het essay dat Louise Fresco voor de Maand van de Geschiedenis schreef. In haar essay laat Louise Fresco aan de hand van de prestaties van twee wetenschappers – de Duitse amateurbioloog Georg Rumphius die ondanks de dood van zijn vrouw en dochter bij een aardbeving, blindheid, het verlies van zijn manuscripten bij een grote brand én het zinken van het schip met de exemplaren van zijn Kruidboek postuum toch wereldberoemd werd en later Linnaeus zou inspireren, en de arts Christiaan Eijkman die bij toeval het bestaan van gebreksziektes en de rol van vitamines bij de gezondheid van kippen ontdekte en daarvoor (en niet zijn naaste collega die de hypothese had geopperd) de Nobelprijs ontving – zien dat wetenschap zelden een kwestie is van ‘eureka!’ (het thema van de Maand van de Geschiedenis). Liliane Waanders pratte met Louise Fresco, zelf behalve wetenschapper ook literair auteur.
Op 29 april 2023 vertelde de wetenschapper, bestuurder en schrijver Louise Fresco over Nikolai Gogol en voedsel. De derde bijeenkomst in het atelier van Masha Trebukova over haar project Happily Ever After Gogol. Deze serie werden geïnspireerd door het verhaal ‘Voorwereldse landeigenaars’ van Nikolai Gogol en werden tentoongesteld aan publiek in het atelier van de kunstenaar. Tijdens deze tentoonstelling zijn 3 bijeenkomsten georganiseerd.
Jurgen Tiekstra in gesprek met Louise O. Fresco, over haar nieuwe boek “Ons voedsel”. Uitgegeven bij Prometheus. De Nieuwe Wereld TV is een platform dat mensen uit verschillende disciplines bij elkaar brengt om na te denken over grote veranderingen die op komst zijn door een combinatie van snelle technologische ontwikkelingen en globalisering. Het is een initiatief van filosoof Ad Verbrugge in samenwerking met anchors Jelle van Baardewijk, Marlies Dekkers en Willem de Witte. De Nieuwe Wereld TV wordt gemaakt in samenwerking met Centrum Ethos aan de VU en Filosofische School Nederland.
2022
Nederland moet overwegen om een deel van de landbouw te verplaatsen naar Oost-Europa. Dat zei landbouw- en voedseldeskundige Louise Fresco vanmorgen in Sven Op 1. Het is volgens haar onvermijdelijk dat de landbouwoppervlakte in Nederland gaat teruglopen. Maar er zijn heel veel andere plekken in Europa, zoals Hongarije en Roemenië, waar meer ruimte is. Voor Nederland en Europa is het een mooie opdracht om te kijken hoe men “serieus kan investeren in economische zin en in expertise.”
2021
Louise Fresco met interviewer Ernest van der Kwast in gesprek over haar nieuwe roman De plantenjager uit Leningrad.
Louise Fresco is schrijver, wetenschapper en columnist voor NRC Handelsblad. Ze is een unieke en geëngageerde stem in het academisch én het maatschappelijk debat over duurzame voedselvoorziening. Gepromoveerd als bio-ingenieur deed ze onderzoek op tropische plantenteelt in Afrika en reisde vervolgens de wereld rond voor de Food and Argriculture Organization van de Verenigde Naties. In 2012 publiceerde ze het magistrale boek Hamburgers uit het paradijs, over het beheer van de aarde in een tijd van ongekende groei en mondialisering. Ook schreef ze meerdere romans, waaronder De kosmopolieten, De utopisten (shortlist Libris Literatuur Prijs) en De idealisten. Fresco is voorzitter van de raad van bestuur van Wageningen University & Research.
In De plantenjager uit Leningrad, de eerste historische roman van Louise Fresco, volgen we de hoop en wanhoop van de Russische plantkundige Nikolaj Vavilov. Het is een aangrijpende geschiedenis van eerlijkheid en moed van een man die werkelijk heeft bestaan en die zich in veel opzichten kon meten met Darwin en Mendel.
2020
Fish nor Flesh or Both? Foods for the future
City Food Lecture 2020, Guildhall London
Professor Fresco, President of the Executive Board of Wageningen University & Research, Europe’s leading academic agri-food organisation and research and development centre.
The City Food Lecture is an annual, invitation-only high profile fixture in the City of London and international food industry calendars. The Lecture is delivered every year by a leading figure in the British food business who is invited to speak about the issues they regard as most important in shaping the way food is produced, distributed, marketed, sold and consumed.
2017
LOUISE O. FRESCO, MICHEL KRIELAARS in het programma ‘NRC Leesclub Live: Louise O. Fresco’ in Winternachten 2017
Bestuurder, wetenschapper, schrijver en columniste Louise O. Fresco bespreekt, ingeleid door NRC-chef boeken Michel Krielaars, met het publiek De tienduizend dingen van Maria Dermoût. Fresco vertelt waarom deze Indische roman uit 1955 relevant en waardevol is om (opnieuw) te lezen. Ze nodigt u uit om de roman te lezen, en er vanmiddag met haar en de andere bezoekers over in gesprek te gaan. Louise O. Fresco zegt over De tienduizend dingen: “Je kunt dit boek op vele manier lezen. Als een schitterend portret van een voorbije koloniale tijd; als een ode aan de nostalgie, het sensuele verlangen naar sfeer, landschap, zee en geuren; maar ook als een tijdloze studie in hoe je zin moet geven aan het leven, familierelaties, eenzaamheid en de al of niet plotselinge dood. In 1958 riep Time de Engelse vertaling uit als een van de beste boeken van het jaar.”
2016
Louise O Fresco aanvaart het eredoctoraat KU Leuven
Patroonsfeest, Leuven, 2017
Op 15 februari wordt in Leuven een eredoctoraat uitgereikt aan professor Louise O. Fresco vanwege haar belangrijke rol in het maatschappelijke debat over duurzame voedselvoorziening. De KU Leuven bekroont jaarlijks personen met bijzondere verdiensten op wetenschappelijk, maatschappelijk of cultureel vlak.
Louise Fresco: “Ik zie dit als een erkenning van het belang van een brede wetenschappelijke aanpak van de voedselketen van productie, consumptie, natuur tot beleid én als een erkenning van het belang van het vertellen van het verhaal van wetenschappelijke vooruitgang voor een breder publiek.”
Zondag 12 juni is schrijver Annie Cohen-Solal (1948) te gast. Cohen-Solal, geboren in Algiers en pendelend tussen Parijs, de VS en Cortona, is schrijver en wetenschappelijk onderzoeker met een focus op de interculturele verbindingen tussen kunst, literatuur en maatschappij. Na haar biografie over Sartre (1987), die internationaal succesvol was, publiceerde zij Painting American, Leo Castelli & His Circle en New York-Mid Century en haar biografie Mark Rothko. Cohen-Solal was gastdocente aan tal van universiteiten en is als curator bezig met exposities voor het Rijksmuseum in Amsterdam, het Picasso Museum en het Musée de l’histoire de l’immigration in Parijs.
2015
Hoogleraar Louise O. Fresco (1952) schreef een indrukwekkend cultureel en wetenschappelijk magnum opus over voedsel. Over verleden en toekomst, over honger en overvloed, maar vooral ook over de mythen en sagen van onze tijd: de plofkip, intensivering, biotechnologie, duurzaamheid en het bekorten van de voedselketens. Alle axioma’s nog eens kritisch onder de loep genomen.
Introduction: Redesigning Food Systems for a 2015 World
Lezing EAT, Stockholm Food Forum
Stockholm, 2015
Presentation by Louise O. Fresco, President, The Executive Board of Wageningen UR during the 2015 EAT Food Forum.
Kruisbestuiving
Lezing Studium Generale, Universiteit Utrecht
Utrecht, 2015
Wat hebben een kunstschilder en biotechnoloog met elkaar gemeen?
Prof. Louise O. Fresco over de noodzakelijkheid van kunst voor wetenschap en andersom.
2014
De Nieuwe Zijderoute
Socrateslezing
Amsterdam, 2014
Louise Fresco gaat in op het heden en verleden van de productie van ons voedsel. Met als rode draad de vraag: hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de toenemende wereldbevolking voeden zonder de aarde te veel te belasten?
De Zijderoute van de toekomst is er een van ontdekkingen, niet van paleizen of afgelegen landstreken, maar wel van de onmetelijke rijkdom aan kennis die de natuur biedt. Genetische kennis is ons laatste vergezicht. Duurzaam produceren betekent zo zorgvuldig mogelijk omgaan met water, bemesting, bestrijdingsmiddelen en groeibevorderaars. Dat geldt altijd, of het nu grote of kleine boeren betreft. Het vereist de zucht naar avontuur en de moed van de oude reizigers langs de Zijderoute net als de onorthodoxe visie van de Russische botanicus Nikolaj Vavilov 1887-1943). Hij reisde naar het gebied rond de Middellandse Zee om zaden te zoeken voor de Sovjet-Unie, waar honger en lage opbrengsten aan de orde van de dag waren. Hij was ervan overtuigd dat de voedselproductie alleen door genetische verbetering veilig te stellen was. Hij werd door Stalin ter dood werd veroordeeld.
De route van de toekomst is een tocht die oost, zuid en west samen moeten ondernemen, meent Fresco: “ Dit is mijn zijderoute, mijn paradijs: een aarde waarop iedereen voldoende en gevarieerd kan eten, waar eten op zo duurzaam mogelijke wijze geproduceerd wordt op basis van de beste wetenschappelijke inzichten, waar we goederen, mensen en kennis uitwisselen, durven te leren van onze fouten en de moed hebben te verder te kijken dan het bekende en het vertrouwde.”
De uitzending van de Socrateslezing ‘De Nieuwe Zijderoute’ vormt de inleiding van de herhaling van de zesdelige Human-serie Fresco’s Paradijs.
In de zesdelige serie Fresco’s Paradijs trekt hoogleraar Louise Fresco onder het motto “eten is weten is geweten” de wereld over. Ze bezoekt plekken waar op het gebied van landbouw en voedsel hoopvolle ontdekkingen zijn gedaan, kleine stappen worden gezet of grote ontwikkelingen worden voorbereid.
De serie is door Human gemaakt en werd wekelijks uitgezonden op TV van 20 oktober 2013 -17 november 2013 en werd daarna herhaald.
Achter de schermen van ‘Fresco’s Paradijs’
Afscheidscollege Universiteit van Amsterdam
Amsterdam, 2014
“In Achter de schermen van ‘Fresco’s Paradijs’ vertelt scheidend universiteitshoogleraar Louise O. Fresco het verhaal van de totstandkoming van de documentaireserie ‘Fresco’s Paradijs’. Aan smeuïge anekdotes (met gebroken arm te paard in Kazachstan) en ongeplande verrassingen (de gesloten deur van de genenbank op Spitsbergen) ontbreekt het in de lezing niet, noch aan een kijkje achter de schermen van de techniek van de opnames.
Daarnaast gaat Fresco in op de vraag hoe je abstracte wetenschappelijke concepten vertaalt in beelden voor een groot publiek en waar het evenwicht ligt tussen wetenschappelijke zorgvuldigheid en een boeiend betoog. Het verhaal wordt geïllustreerd aan de hand van niet eerder vertoond visueel materiaal, vooral foto’s, van regisseur Marjoleine Boonstra.”
2013
In deze aflevering van Filosofie op de Zuidas sprak VU-filosoof Ad Verbrugge met Prof.Dr.Ir. Louise Fresco, voedsel- en landbouwdeskundige.
2009
How to feed the whole world The case for white bread
TED lecture by Louise O. Fresco, February 2009 Longbeach California
A powerful thinker and globe-trotting advisor on sustainability, Louise Fresco says it’s time to think of food as a topic of social and economic importance on par with oil — that responsible agriculture and food consumption are crucial to world stability. Louise Fresco shows us why we should celebrate mass-produced, supermarket-style white bread. She says environmentally sound mass production will feed the world, yet leave a role for small bakeries and traditional methods.
This talk was presented at an official TED conference, and was featured by our editors on the home page.
2007
Universiteitshoogleraar Louise Fresco bespreekt in deze editie van Maagdenhuis op maandag de veranderingen waardoor we nu leven in een wereld van voedselovervloed, na de aanpak van de ondervoeding van de arbeidersklasse en het centraal stellen van voedsel als kwestie van nationale veiligheid in het Europa van na de Tweede Wereldoorlog. Langzamerhand komen we tot het inzicht dat het resultaat daarvan – toenemende obesitas – een nieuwe politiek en een nieuwe moraal vereist.