MENU

NATIONAAL PLATFORM Rio+20

Het Nationaal Platform Rio+20 startte in juni 2011 als een netwerkorganisatie van maatschappelijke organisaties, bedrijven, kennisinstellingen en individuen. Doel is een inspirerende bijdrage te leveren aan de VN-conferentie over duurzame ontwikkeling in juni 2012 in Rio de Janeiro.

Tussen 20 en 22 juni 2012 staat Rio de Janeiro op zijn kop. Dan komen regeringen uit de hele wereld bijeen voor ‘Rio+20’, de VN-conferentie over milieu en armoedebestrijding. De VN-top volgt op de Earth Summit die in 1992 plaatsvond in de Braziliaanse hoofdstad. Twintig jaar later ziet de wereld er heel anders uit. Voormalige ontwikkelingslanden als Brazilië en China floreren en de economieën van verschillende Afrikaanse landen groeien razendsnel. Toch lijdt 1 op de 7 wereldbewoners honger, leven 1,29 miljard mensen van minder dan 95 eurocent per dag en raken natuurlijke hulpbronnen in rap tempo uitgeput. Landen kunnen deze en andere grensoverschrijdende vraagstukken, zoals financiële instabiliteit, schaarste en klimaatverandering, niet in hun eentje oplossen. Hoog tijd voor nieuwe afspraken.

DOCUMENTEN NATIONAAL PLATFORM NPRIO2012

Factsheet RIO+20
Alle ins-en-outs over Rio+20 treft u aan in deze factsheet
Download pdf: De feiten op een rij. De VN-duurzaamheidstop Rio+20

Top tien prioriteiten
De top 10 prioriteiten opgehaald uit de Nederlandse samenleving als input voor Rio+20.
Download pdf: Prioriteiten, praktijken en inspirerende initiatieven voor een duurzame toekomst

E-book
Het e-book Duurzame ontwikkeling is mensenwerk bevast naast de 10 prioriteiten, beste praktijken, interviews, columns en talloze inspirerende initiatieven.
In 2050 telt de wereld 9 miljard mensen. De vraag naar energie en natuurlijke hulpbronnen stijgt navenant. Daarom is er geen alternatief voor duurzame ontwikkeling: duurzaamheid is geen keuze meer maar pure noodzaak. Dit ebook, dat tot stand kwam in de aanloop naar de VN-conferentie Rio+20 in juni 2012 in Rio de Janeiro, staat vol met initiatieven en tips die duurzame ontwikkeling helpen versnellen. Allemaal van Nederlandse bodem.
Download het e-book (gratis): Duurzame ontwikkeling is mensenwerk

Making Rio work. Netherlands platform Rio+20
De Engelse editie Making Rio work van het Nationaal Platform met de 10 prioriteiten en 10 beste praktijken voor een duurzame toekomst die meegaat naar Rio+20.
Download pdf: Making Rio work, 10 priorities for sustainable development & 10 best practices

BLOGS door Louise O. Fresco

Begint de duurzame toekomst in Brazilië? 9 januari 2012 | pdf 

Routines veranderen. 8 november 2011 | pdf  

Opkomst van het nieuwe realisme. 5 augustus 2011 | pdf

Rio 2012 gaat over ons allemaal. 4 juli 2011 | pdf

DOCUMENTEN VAN ANDERE INSTANTIES

Beyond the horizon of Rio+20
Op verzoek van de minister van Buitenlandse Zaken inventariseerde de KNAW in aanloop op de summit in Rio begin juni 2012 wat de wetenschap heeft bijgedragen aan duurzame ontwikkelingen, en wat ze de komende twintig jaar kan betekenen.
Download pdf: Beyond the horizon of Rio+20

Roads from Rio+20
Mei 2012 verscheen Roads from Rio+20. Het PBL-rapport laat zien dat er in potentie voldoende mogelijkheden zijn om internationaal overeengekomen doelen op het gebied van honger, voedsel, biodiversiteit, energie en klimaat in de komende decennia te halen zijn.
Download pdf: Roads from Rio+20

Onze gemeenschappelijke toekomst
Publicatie van VNO-NCW met een integrale visie op duurzame ontwikkeling en maatschappelijk verantwoord ondernemen mede ook in het kader van Rio+20
Download pdf: Onze gemeenschappelijke toekomst

INZET KABINET

Het kabinet heeft een brief verzonden naar de Tweede Kamer over de inbreng van de Koninkrijksdelegatie aan de VN-conferentie Rio+20  over Duurzame Ontwikkeling.
Download pdf: Kamerbrief

PUBLICATIES

One World
Download pdf: Groene economie: illusie of reële optie?

Interviews Simon Upton
Simon Upton was in het kader van een bijeenkomst van het Nationaal Platform in Nederland
Download pdf: Interview in de Boerderij
Download pdf: Interview in het NRC