Op 29 april 2023 vertelde de wetenschapper, bestuurder en schrijver Louise Fresco over Nikolai Gogol en voedsel. De derde bijeenkomst in het atelier van Masha Trebukova over haar project Happily Ever After Gogol. Deze serie werden geïnspireerd door het verhaal ‘Voorwereldse landeigenaars’ van Nikolai Gogol en werden tentoongesteld aan publiek in het atelier van de kunstenaar. Tijdens deze tentoonstelling zijn 3 bijeenkomsten georganiseerd.
Lezingen
How to feed the whole world
The case for white bread
TED lecture by Louise O. Fresco
February 2009 Longbeach California
A powerful thinker and globe-trotting advisor on sustainability, Louise Fresco says it’s time to think of food as a topic of social and economic importance on par with oil — that responsible agriculture and food consumption are crucial to world stability. Louise Fresco shows us why we should celebrate mass-produced, supermarket-style white bread. She says environmentally sound mass production will feed the world, yet leave a role for small bakeries and traditional methods.
This talk was presented at an official TED conference, and was featured by our editors on the home page.
Fish nor Flesh or Both? Foods for the future
City Food Lecture 2020, Guildhall London
Professor Fresco, President of the Executive Board of Wageningen University & Research, Europe’s leading academic agri-food organisation and research and development centre.
The City Food Lecture is an annual, invitation-only high profile fixture in the City of London and international food industry calendars. The Lecture is delivered every year by a leading figure in the British food business who is invited to speak about the issues they regard as most important in shaping the way food is produced, distributed, marketed, sold and consumed.
From agricultural to food policy and beyond
Mansholt Lezing
Brussel, 2016
“Vanmiddag leest Louise O. Fresco in Brussel de Mansholt-lezing voor. Met die lezing die dit jaar voor het eerst door de Wageningen Universiteit wordt georganiseerd, wil de vooraanstaande landbouwuniversiteit zich mengen in het publiek debat over voedsel. Het onderwerp dit jaar: ‘Van landbouw- naar voedselbeleid en daar voorbij.’
Tegelijk met de lezing publiceert de Wageningen UR een zogenoemd position paper waarin Fresco en landbouweconoom Krijn Poppe uitgebreid uit de doeken doen waarom een integraler voedselbeleid nodig is en hoe dat eruit zou kunnen zien.”
(tekst: De Correspondent)
De rol van landbouwbiotechnologie bij de productie van duurzaam voedsel
Da Vinci Lezing
Brussel 2016
Naar aanleiding van haar inauguratie als nieuw buitenlands lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) in de Klasse Natuurwetenschappen op 8 juni 2016 in het Paleis der Academiën, Brussel
“De wereld staat voor een globale crisis op vlak van water, klimaat en voedsel. Louise O. Fresco is expert binnen het domein van de duurzame landbouw. Vanuit haar expertise wil ze een antwoord bieden op de vraag: hoe kunnen we 9 biljoen mensen van voedsel voorzien tegen 2030? Op 8 juni vertelde Louise O. Fresco over de rol van biotechnologie in de duurzame landbouw en voedselketen.” KVAB
New Dutch Masters: The Fear of Innovation
Lezing, Netherlands Permanent Mission
Genève, 2016
The state of the art and current dilemmas of biotechnology for poor producers and consumers
Keynote lecture, FAO International Symposium
Rome, 2016
“The Role of Agricultural Biotechnologies in Sustainable Food Systems and Nutrition”
Waar ligt de horizon? Over wetenschap en kunst
Lustrumlezing, De Amsterdamse Academische Club
Amsterdam, 2016
“De rijkdom van een bibliotheek, de schoonheid van een schilderij, de stille opwinding van het ontdekken van nieuwe ideeën: Louise O. Fresco sprak in deze lustrumlezing over de manier waarop wetenschap, technologie en kunst elkaar inspireren.
Over kunst en wetenschap
Louise O. Fresco kijkt bijna altijd naar het dagelijks leven door de bril van wetenschap en kunst. Daarmee zegt ze niet dat ze voortdurend als kunstenaar of wetenschapper zou kijken, maar meer dat ze voortdurend beseft hoe kunst en wetenschap het dagelijks leven gevormd en geïnfiltreerd hebben. Uitingen van kunst zijn overal in het publieke domein zichtbaar, terwijl wetenschap en technologie alle facetten van het dagelijks leven voortdurend beïnvloeden.
Wetenschap en kunst helpen ons onze wereldbeelden te beïnvloeden, ze leren ons ‘scheef’ te kijken naar datgene wat niet voor de hand ligt, maar wat er misschien net te ontwaren valt van dat onbekende landschap achter het venster, net over de grens als het ware, op een onverwachte plek.
Kunst en wetenschap geven allebei een focus, een afperking binnen de alomvattendheid van alles om ons heen. Een weg die je kunt bewandelen om structuur en – wie weet? – zelfs zin te vinden. Kunst en wetenschap leren ons kijken én ons bewustzijn van het feit dat wij kijken. We kijken en we zien onszelf kijken. Pas met die dubbele bril op zijn wij in staat de wereld om ons heen in relatie tot onszelf te begrijpen en te duiden.”
Introduction: Redesigning Food Systems for a 2015 World
Lezing EAT, Stockholm Food Forum
Stockholm, 2015
Presentation by Louise O. Fresco, President, The Executive Board of Wageningen UR during the 2015 EAT Food Forum.
Kruisbestuiving
Lezing Studium Generale, Universiteit Utrecht
Utrecht, 2015
Wat hebben een kunstschilder en biotechnoloog met elkaar gemeen?
Prof. Louise O. Fresco over de noodzakelijkheid van kunst voor wetenschap en andersom.
Bridging the gap between science and society
Opening academisch jaar Wageningen University & Research
Wageningen, 2014
De Nieuwe Zijderoute
Socrateslezing
Amsterdam, 2014
Louise Fresco gaat in op het heden en verleden van de productie van ons voedsel. Met als rode draad de vraag: hoe kunnen we ervoor zorgen dat we de toenemende wereldbevolking voeden zonder de aarde te veel te belasten?
De Zijderoute van de toekomst is er een van ontdekkingen, niet van paleizen of afgelegen landstreken, maar wel van de onmetelijke rijkdom aan kennis die de natuur biedt. Genetische kennis is ons laatste vergezicht. Duurzaam produceren betekent zo zorgvuldig mogelijk omgaan met water, bemesting, bestrijdingsmiddelen en groeibevorderaars. Dat geldt altijd, of het nu grote of kleine boeren betreft. Het vereist de zucht naar avontuur en de moed van de oude reizigers langs de Zijderoute net als de onorthodoxe visie van de Russische botanicus Nikolaj Vavilov 1887-1943). Hij reisde naar het gebied rond de Middellandse Zee om zaden te zoeken voor de Sovjet-Unie, waar honger en lage opbrengsten aan de orde van de dag waren. Hij was ervan overtuigd dat de voedselproductie alleen door genetische verbetering veilig te stellen was. Hij werd door Stalin ter dood werd veroordeeld.
De route van de toekomst is een tocht die oost, zuid en west samen moeten ondernemen, meent Fresco: “ Dit is mijn zijderoute, mijn paradijs: een aarde waarop iedereen voldoende en gevarieerd kan eten, waar eten op zo duurzaam mogelijke wijze geproduceerd wordt op basis van de beste wetenschappelijke inzichten, waar we goederen, mensen en kennis uitwisselen, durven te leren van onze fouten en de moed hebben te verder te kijken dan het bekende en het vertrouwde.”
De uitzending van de Socrateslezing ‘De Nieuwe Zijderoute’ vormt de inleiding van de herhaling van de zesdelige Human-serie Fresco’s Paradijs.
In de zesdelige serie Fresco’s Paradijs trekt hoogleraar Louise Fresco onder het motto “eten is weten is geweten” de wereld over. Ze bezoekt plekken waar op het gebied van landbouw en voedsel hoopvolle ontdekkingen zijn gedaan, kleine stappen worden gezet of grote ontwikkelingen worden voorbereid.
De serie is door Human gemaakt en werd wekelijks uitgezonden op TV van 20 oktober 2013 -17 november 2013 en werd daarna herhaald.
Achter de schermen van ‘Fresco’s Paradijs’
Afscheidscollege Universiteit van Amsterdam
Amsterdam, 2014
“In Achter de schermen van ‘Fresco’s Paradijs’ vertelt scheidend universiteitshoogleraar Louise O. Fresco het verhaal van de totstandkoming van de documentaireserie ‘Fresco’s Paradijs’. Aan smeuïge anekdotes (met gebroken arm te paard in Kazachstan) en ongeplande verrassingen (de gesloten deur van de genenbank op Spitsbergen) ontbreekt het in de lezing niet, noch aan een kijkje achter de schermen van de techniek van de opnames.
Daarnaast gaat Fresco in op de vraag hoe je abstracte wetenschappelijke concepten vertaalt in beelden voor een groot publiek en waar het evenwicht ligt tussen wetenschappelijke zorgvuldigheid en een boeiend betoog. Het verhaal wordt geïllustreerd aan de hand van niet eerder vertoond visueel materiaal, vooral foto’s, van regisseur Marjoleine Boonstra.”
Monsters van Jheronimus Bosch
Essay, voorgedragen tijdens Bosch Requiem in de Sint-Janskathedraal
’s-Hertogenbosch, 2013
A treaty on animal production and other revisions in the Book of Agriculture and Food
Lezing ter gelegenheid van 95ste Dies van Wageningen University & Research
Wageningen, 2013
Food, Scarcity and Abundance
Keynote speech at the 200th Commemorative Meeting of the Royal Swedish Academy of Agriculture and Forestry
Stockholm, 2013
Louise Fresco, Professor at the University of Amsterdam and member of the Montpellier Panel, gave a keynote speech Food, scarcity and abundance at the 200th Commemorative Meeting of the Royal Swedish Academy of Agriculture and Forestry on 28 January 2013.
Al door het zeggen van het woord
Abel Herzberglezing
Amsterdam, 2012
Woorden zijn vaak categorieën voor goed en kwaad, voor gelijk en ongelijk. Daardoor scheiden ze en scheppen verwarring. Aan de hand van begrippen als ‘duurzaamheid’ en ‘biologisch’ laat Louise O. Fresco zien dat we tweedelingen kunnen overstijgen, met woorden en met beelden.
Noem mij jouw muziek
Koninklijk Concertgebouw Orkest, Forum Lezing ter gelegenheid van het Kennismakingsconcert
Amsterdam, 2012
Enkele jaren geleden woonde ik in Algiers een diner bij in El Mouradi, het presidentiele paleis uit de
tijd van het Ottomaanse Rijk. Het was een formele en grootse aangelegenheid, waarbij een
onafgebroken reeks dampende schotels werd binnen gebracht met gestoofd lam, pruimen en
amandelen. Op een laag podium zorgde een groep muzikanten op traditionele instrumenten voor
begeleiding. Het was een fascinerende melodie met een voor mij onnavolgbaar ritme.
Luister even mee naar Qanuna Taqasim
Michigan Arab Orchestra Takht Ensemble – Qanun Taqasim / تقاسيم قانون
Feiten in overvloed
12e Kohnstammlezing
Amsterdam, 2011
De toenemende tolerantie voor onwetendheid ondermijnt zowel de wetenschap als de
democratie.
Onze samenleving worstelt steeds meer met wat de echte bronnen van kennis zijn:
wetenschappelijke, meningen of gevoelens. Pas met de Verlichting groeide de rol van de
wetenschap als bron van onafhankelijke, empirisch toetsbare kennis. De expansie van het
wetenschappelijk denken liep ongeveer parallel met de opkomst van de democratie, en er is
reden om aan te nemen dat zij elkaar hebben versterkt. Beide zijn gebaat bij een open toegang
voor talent. (ingekorte tekst, Volkskrant)
Van de vette streken der aarde, en overvloed van koren
12e Victor Westhoff-lezing,
Nijmegen, 2010
In dit internationale jaar van de biodiversiteit overheerst de somberheid. Er is weinig voortgang geboekt met de internationale afspraken over het ‘significant terugdringen van de mate van verlies op alle niveaus als een bijdrage tot armoedebestrijding. Als we niet nu in actie komen om datgene te beschermen dat nog over is, dan zullen we allemaal de gevolgen ondervinden, zo zegt het Britse Natural History Museum dreigend. Over de soortenrijkdom in het algemeen, maar ook over de landbouw horen we niet anders dan alarmerende berichten
How to feed the whole world
The case for white bread
TED lecture by Louise O. Fresco
February 2009 Longbeach California
A powerful thinker and globe-trotting advisor on sustainability, Louise Fresco says it’s time to think of food as a topic of social and economic importance on par with oil — that responsible agriculture and food consumption are crucial to world stability. Louise Fresco shows us why we should celebrate mass-produced, supermarket-style white bread. She says environmentally sound mass production will feed the world, yet leave a role for small bakeries and traditional methods.
This talk was presented at an official TED conference, and was featured by our editors on the home page.
Vlees noch vis
AUV lezing
Amsterdam, 2009
Over vlees noch vis
Louise O. Fresco stelde een aantal elementaire vragen over de menselijke vlees- en visconsumptie. Hoe natuurlijk is het om dieren te eten? En hoe gezond? Wat zijn de gevolgen van de met economische ontwikkeling gepaard gaande toename van vleesconsumptie in bijvoorbeeld China? Zijn er straks nog wel voldoende eiwitten voor de hele wereldbevolking?
Video: lezing in Amsterdam
De smaak van zonlicht
Groeneveldlezing ter aanvaarding van de Groeneveldprijs
Kasteel Groeneveld, 2008
Wij mensen zijn het product van zonlicht en wat sterrenstof. Dat is geen literaire metafoor, dit is letterlijk zo. Wij, en alles om ons heen, onze kleren, onze huizen, onze boeken, onze auto’s, dit mooie kasteel met zijn park, onze steden, en niet te vergeten onze energie – alles wat wij kennen en bezitten, zelfs ons bewustzijn, zou niet bestaan zonder fotosynthese.
Sustainable development as a multilateral and cultural issue
Keynote at the symposium to celebrate the Fifth Anniversary of the Prince Claus Chair at Paleis Noordeinde
The Hague, 2007
Het einde van de universiteit
(Volgens een rapport van de Universiteit van Oeloemia)
Rede ter gelegenheid van de 375e Dies Natalis van de Universiteit van Amsterdam
Amsterdam, 2007
In haar diesrede 2007 aan de UvA heeft universiteitshoogleraar Louise O.Fresco zich laten inspireren door de Lettres persanes van Montesquieu. Zij voert dr. Hakim Sarastro op van de vooruitstrevende Universiteit van Oeloemia die een rapport schreef over de Universiteit van Amsterdam. Dat rapport bestaat uit een serie bloemrijke brieven over zijn veldwerk. NRC Handelsblad
Biomass, food and sustainability: is there a dilemma?
Rabobank Duisenberg Lecture
Singapore, 2006
“In January 2007, thousands of demonstrators marched through Mexico City in protest at a rise in the price of the maize flour used for tortillas. Many believed the higher price was caused by American demand for ethanol which had pushed up the price of maize on which Mexicans depend for their basic food. Similarly, consumers in Italy went on strike to protest against the increasing price of their daily pasta.”
(tekst: Biomass, food & sustainability: is there a dilemma? Updated version, autumn 2007)
Nieuwe Spijswetten
Cleveringa-rede, Universiteit Leiden
Leiden, 2005
“Stel dat Eva vandaag had geleefd, waarmee had zij dan Adam verleid? Zou zij voor hem een frikandel uit de muur trekken? Of zou zij Adam een maand lang op een dieet van Supersize Mac hamburgers zetten, zoals regisseur Morgan Spurlock deed in zijn provocerende symbolen? Ons Kwaad heeft talloze vormen: hartkwalen en zwaarlijvigheid, de vervuiling van onze voedselketen met kankerverwekkende kleurstoffen, de onherroepelijke vernietiging van het regenwoud door grote vleesbedrijven, en, niet als minste, de mondiale massacultuur.”
Schaduwdenkers en lichtzoekers
27ste Huizinga-lezing
Leiden, 1998
In de Leidse Pieterskerk is de 27ste Huizinga-lezing gehouden door landbouwdeskundige Louise O. Fresco op 20 december 1998. In haar betoog richt zij zich op het laveren tussen diepliggende angsten en verlangens over de toekomst van de wereld. Een laveren tussen schaduw en licht, tussen de gevaren van de moderne biotechnologie en de verlossing van het technologische kwaad dat ons bedreigt.’ NRC Handelsblad
Meeting the worlds food needs
The Embassy of the Kingdom of the Netherlands in New Zealand Presents:
The Visit of Professor Louise O. Fresco, dec 2018
Louise O. Fresco over de Russische botanicus Nicolai Vavílov
Human, Kwartslag, oktober 2017
Hij beschermde in de Sovjettijd, met gevaar voor eigen leven, zijn unieke centrum voor zaden en gewassen. Zonder zijn werk zou honger wereldwijd nog veel breder verspreid zijn. De inzichten, de daadkracht, de moed van Vavílov inspireerden Louise Fresco, in háár levenslange strijd tegen de wereldwijde voedselarmoede.
NRC Leesclub Live: Louise O. Fresco
Writers Unlimited
Winternachten 2017
Louise O. Fresco zegt over De tienduizend dingen: “Je kunt dit boek op vele manier lezen. Als een schitterend portret van een voorbije koloniale tijd; als een ode aan de nostalgie, het sensuele verlangen naar sfeer, landschap, zee en geuren; maar ook als een tijdloze studie in hoe je zin moet geven aan het leven, familierelaties, eenzaamheid en de al of niet plotselinge dood. In 1958 riep Time de Engelse vertaling uit als een van de beste boeken van het jaar.”
LAUNCH: 2017 Global Food Policy Report
Washington DC, USA, 23 maart 2017
Presentation by Louise Fresco, President Wageningen University & Research Center at the IFPRI Special Event, “LAUNCH: 2017 Global Food Policy Report” held Thursday March 23, 2017 in Washington DC.
The Hamburger Scenes
Food Film Festival
Amsterdam, 22 maart 2013
Van weidevogels tot een wereldwijde visie
Natuurmuseum Fryslân
Leeuwarden, 12 maart 2013
Proef de cyclus!
met Katja Gruijters
Spui 25
Amsterdam, 1 oktober 2012
The power of TED
TEDxAmsterdam
Amsterdam, 25 November 2011
Verdwaald in overvloed
Symposium VeerStichting
20 september 2012
Kikkerperen en gouden rijst
Lowlands University
Biddinghuizen, 21 augustus 2010
The great success and and tragedy of agriculture
World Science Festival
New York, NY, USA, June 2010
Dieren eten in tijden van klimaat- en voedselcrisis
Foer en Fresco
MO* lezing, Gent, 13 januari 2010
Water, Agriculture and Food (1/2)
Eau, Agriculture et Alimentation (1/2)
World Policy Conference
Marrakesh, Morocco, 1 November 2009
Water, Agriculture and Food (2/2)
Eau, Agriculture et Alimentation (2/2)
World Policy Conference
Marrakesh, Morocco, 1 November 2009
Brood als symbool
Maagdenhuis op maandag
Universiteit van Amsterdam
16 april 2007