MENU

Kruisbestuiving
Over kennis, kunst en het leven

De rijkdom van een bibliotheek, de schoonheid van een schilderij, de stille opwinding van het ontdekken van nieuwe ideeën: in Kruisbestuiving schrijft Louise O. Fresco over de manier waarop wetenschap, technologie en kunst elkaar  inspireren. In het zoeken naar zingeving worden die terreinen vaak in één adem genoemd, maar meestal blijft onduidelijk wat kunst en kennis nu precies met elkaar kan verbinden.
In dit persoonlijke boek geeft Fresco talloze voorbeelden: wat Jeroen Bosch en biotechnologie met elkaar gemeen hebben, of Darwin en glazen modellen van kwallen.
Het belangrijkste menselijke bezit, dat aan de basis ligt van iedere samenleving, is volgens Fresco ons vermogen om te leren en kennis over te dragen, vragen te stellen en analogieën te vinden.
Na het succesvolle Hamburgers in het paradijs en de zesdelige documentaireserie Fresco’s Paradijs is Kruisbestuiving opnieuw een fascinerend boek waarin Fresco voedsel, landschap en het leven verbindt vanuit kunst en wetenschap.

Louise O. Fresco te gast bij VPRO boeken

…”Ook te gast is Louise O. Fresco, bestuursvoorzitter van Wageningen University en Research Centre en één van ’s werelds grootste deskundigen op het gebied van landbouw en voeding. In Kruisbestuiving schrijft Louise O. Fresco over de manier waarop wetenschap, technologie en kunst elkaar inspireren. In het zoeken naar zingeving worden die terreinen vaak in één adem genoemd, maar meestal blijft onduidelijk wat kunst en kennis nu precies met elkaar kan verbinden. In dit persoonlijke boek geeft Fresco talloze voorbeelden: wat Jeroen Bosch en biotechnologie met elkaar gemeen hebben, of Darwin en glazen modellen van kwallen. Het belangrijkste menselijke bezit, dat aan de basis ligt van iedere samenleving, is volgens Fresco ons vermogen om te leren en kennis over te dragen, vragen te stellen en analogieën te vinden.”
Presentatie : Wim Brands

Bekijk de uitzending via www.vpro.nl
uitgezonden op zondag 26 oktober 2014, 11.20 uur op NPO 1