MENU

Hamburgers in het Paradijs
Voedsel in tijden van schaarste en overvloed

De menselijke geschiedenis is er een van voortdurende schaarste aan voedsel. De overvloed die in de laatste decennia voor velen is ontstaan, is zo uitzonderlijk dat wij nog niet hebben geleerd ermee om te gaan. We zijn ingesteld op schaarste en koesteren nog steeds de mythe van overvloed en ecologisch evenwicht, zoals die beschreven wordt in de verhalen over het Paradijs. Daarom is het zo moeilijk om onze consumptie te beteugelen. En daarom ook voelen we ons schuldig over de schade die we de planeet toebrengen.

Hamburgers in het Paradijs is Louise O. Fresco’s magnum opus over het beheer van de aarde in een tijd van ongekende groei en mondialisering. Ze neemt de lezer mee op een unieke culturele reis door de geschiedenis en de toekomst van ons voedsel. Met een even verhelderende als fijnzinnige pen schrijft ze over de meest uiteenlopende onderwerpen, van het eerste brood tot gentechnologie, van klimaatverandering tot megastallen, van het nut van de hamburger tot de problemen van ‘slow food’.

Hamburgers in het Paradijs is een belangwekkend, fascinerend en rijk geïllustreerd verhaal over voedsel en voeding, landbouw en de aarde, bestemd voor een breed lezerspubliek.

Het boek verscheen eveneens in het Engels bij Princeton University Press en in het Frans bij Julliard Laffont.

Hamburgers-in-het-Paradijs-198
omslag boek Hamburgers au Paradis
Hamburgers in het Paradijs - Voedsel in tijden van schaarste en overvloed

‘In  Hamburgers in paradise, Ms. Fresco offers a thought-provoking, encyclopedic analysis of contemporary food issues. Her international experience is refreshing, her explanations clear and non-technical, and her refusal to endorse easy answers in favor of weighing the costs and benefits of different options a welcome change from the succession of simplistic ideas often found in the media.’ 

Recensent Rachel Laudan,
The Wall Street Journal

Fresco’s Paradijs is de zesdelige documentaire reeks, uitgezonden door HUMAN op TV in oktober-november 2013.

In de reeks, gebaseerd op het het boek Hamburgers in het paradijs van universiteitshoogleraar Louise Fresco, trekt de auteur onder het motto “eten is weten is geweten” de wereld rond. Ze bezoekt plekken waar op het gebied van landbouw en voedsel hoopvolle ontdekkingen zijn gedaan, kleine stappen worden gezet, of grote ontwikkelingen worden voorbereid. Gedurende deze reis laat Fresco zien wat we kunnen leren van de fouten uit het verleden en benadrukt ze de noodzaak van de wetenschap en de macht van de consument voor onze toekomst.

Bekijk hier Fresco’s Paradijs

Tekstfragmenten en meer over ‘Hamburgers in het Paradijs

‘Fresco pakt gevoelige kwesties één voor één aan, met respect voor de emoties, maar ook met nuance.’
Trouw

Op zaterdag 2 maart sprak Louise Fresco over haar meest recente boek Hamburgers in het paradijs. Dit boek is Louise Fresco’s magnum opus over het beheer van de aarde in een tijd van ongekende groei en mondialisering: van het eerste brood tot gentechnologie, van klimaatverandering tot megastallen, van het nut van de hamburger tot de problemen van slowfood. (MO nieuwsite)

‘Fresco geeft ons hoop.’
Johannes van Dam, Elsevier