MENU

De Utopisten

De Utopisten, de nieuwe, grote roman van Louise O. Fresco, beschrijft de opkomst en ondergang van Michiel van Straten, voormalig milieuactivist en inmiddels opgeklommen tot staatssecretaris van Technologie en Milieu.
Het boek begint op de avond van zijn benoeming, bij een receptie ten huize van zijn vriendin Lydia. Vrienden van vroeger en nu hebben zich rondom hem verzameld: oude milieu makkers van het eerste uur en nieuwe spindoctors, maar ook zijn eerste vrouw Claire, een violiste, en zijn radicale, getroebleerde dochter Julia.
Michiel is trots op wat hij heeft bereikt, maar hij beseft dat zijn voorgenomen hervormingen velen tegen de borst zullen stuiten. Wat hij nog niet weet, is dat zijn stap naar het pluche ingrijpende gevolgen zal hebben voor zijn persoonlijke leven, en voor de levens van degenen die hem omringen. Terwijl zijn leven als staatssecretaris steeds moeizamer wordt, dringen de herinneringen aan het verleden zich op.
De Utopisten is een schitterend portret van een generatie die macht en invloed heeft gekregen in een land dat naar nieuwe wegen zoekt. Een genadeloos en tegelijk ontroerend portret van onze tijd, en van de betekenis van vriendschap, loyaliteit en vertrouwen.

De Utopisten was in 2008 shortlisted voor de Libris Literatuurprijs

‘Kritisch cartografeert ze hun werdegang: vooral het menselijk mengsel van Michiels activisme, opportunisme en behaagzucht is raak. Hij belichaamt als het ware de hoofdloop van zijn generatie: van links activist tot maatschappelijk succesnummer.’

Rob Schouten, Trouw