MENU

De ondraaglijke lichtheid van de vleermuis

Uitgeverij: Prometheus

Hoe komt het dat Nederlanders de Fransen zo arrogant vinden? Waarom hebben we in Nederland zo’n vertekend, romantisch beeld van de natuur?

Voor Louise O. Fresco zijn dit verwante vragen. In De ondraaglijke lichtheid van de vleermuis gaat zij in op een indrukwekkende reeks onderwerpen die ons als Nederlanders, maar ook als wereldburgers, aangaan. Fresco’s internationale ervaring als reiziger en als onderzoeker geven haar stukken een bijzondere kleur. Op luchtige en toch indringende wijze schrijft ze over ons dagelijks voedsel, over ontwikkelingshulp, bevolkingsgroei en de vernietiging van de natuur. Zij legt uit waarom het verbod op varkensvlees een ecologische oorsprong heeft in plaats van een medische. Of waarin de Chinese vergadercultuur verschilt van de Nederlandse. En tegelijkertijd zingt zij de lof van vakidiotie en van het schrijven op de fiets.

Juist de combinatie van geografische afstand en academische distantie maken Fresco’s observaties ongewoon fascinerend: soms zie je van veraf dat wat je van dichtbij niet opmerkt.