MENU

Lees de meest recente column in NRC Handelsblad
Lees hier alle columns vanaf 2008.

 

    Berichten laden...
  • Het koor van Dolende Boeren

    ‘Zeer Geachte Heer Schoof, Hartelijk dank voor uw boeiende voorstel om op basis van een libretto van uw hand een competitie onder Nederlandse componisten en regisseurs uit te schrijven. Heel fijn dat u al zoveel aanwijzingen hebt gegeven. Mijn commentaar is niet meer dan een bescheiden aanvulling. Op basis van de 499 pagina’s die nu…

  • Ecocide is niet lichtzinnig te gebruiken

    ‘Structureel en bewust maaien […] is eigenlijk ecocide”, stond vorige week in dagblad Trouw. Het was de hartenkreet van een ambtenaar natuureducatie, Peter Bulsing. Want ja, ongewervelden zoals insecten hebben veel last van maaien. „Elk stukje groen behoort tot de natuur. […] de mensheid sterft uit als wij niets doen aan het herstel van de biomassa,”…

  • Weg met de bedilzucht in het hoger onderwijs

    Kijk door je oogharen en je ziet een klein land kleiner worden. De succesvolle sectoren uit het verleden worden in snel tempo verwijderd of uitgekleed: maakindustrie, doorvoer en handel, de landbouw – alles moet minder. Gooi die koeien, hoogovens en distributiecentra eruit en het zal goed komen. Misschien. Maar er bestaat geen welvaart, noch beschermde…

  • Met haar kledingstijl onderstreepte Harris haar afstand tot het gewone volk

    Kleren maken de man, of liever: de politicus en politica. Er was veel te doen over de stijl van Kamala Harris, waartegen de slecht zittende pakken en dassen van Trump meer dan slonzig afsteken, hoe hypermasculien zijn boodschap ook is. Je vraagt je onwillekeurig af wat Trump gedragen had als hij een vrouw was geweest…

  • Hoe onrealistisch kan je zijn?

    Is het naïviteit, opportunisme of erger? Dat is de vraag die onherroepelijk bovenkomt bij de spontaan ontluikende ideeën van minister Reinette Klever voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp om uitgeprocedeerde asielzoekers naar Oeganda uit te zetten. Overigens is dat niet haar mandaat, maar vooruit. Lees de zonnige berichtgeving die Buitenlandse Zaken publiceerde over Klevers bezoek aan het land:…

  • ‘Al-Andalus’ als baken van tolerantie

    Aan het begin van het vorige millennium, in 1009, werd de Madinat al-Zahra, het grote paleis van de Omajjaden kaliefen, ten zuiden van Córdoba, met de grond gelijkgemaakt. Van de hoge hal met zijn gouden en zilveren plafonds, van de honderden waterpartijen en de uitgebreide tuinen bleef niets meer over. Tot op de dag van…

  • Een crisis uitroepen is pessimisme ten top

    Crisis is wellicht het meest beladen woord van de afgelopen tijd. Oorspronkelijk is het een zakelijke term, afgeleid van het klassiek-Griekse werkwoord voor onderscheid maken, een overgang markeren. Crisis heeft echter steeds meer een emotionele lading gekregen. Een individuele crisis is ernstig; een land in crisis is een noodsituatie. In elke Nederlandse sector – energie,…

  • Wil Europa wel innoveren?

    Eindelijk is Mario Draghi gekomen met zijn dikke rapport over Europese concurrentiekracht. Zijn persoonlijke boodschap: wakker worden, Europeanen! Jullie lijden aan ernstig ‘innovatietekort’! Let op die term: innovation deficit , het nieuwe criterium waarmee we landen voortaan beoordelen. Niet economische groei, begrotingstekort of werkloosheid, laat staan sociaal welbevinden, wat voortaan telt is concurrentievermogen. Daarom, zegt…

  • Explosief mengsel in het hoger onderwijs

      Maandag wordt aan vele universiteiten en hogescholen het academische jaar plechtig geopend met ongetwijfeld fraaie toespraken. Je kunt ze uittekenen: over wetenschappelijke doorbraken, de prachtige internationale ranking , de onmisbare maatschappelijke rol van kennis en talent. Buiten mag er waarschijnlijk door een kleine groep geprotesteerd worden voor of tegen klimaat, Gaza of het bedrijfsleven,…

  • Neem een voorbeeld aan Noord-Ierland

    Dertig jaar geleden werden de eerste stappen gezet naar een vredesakkoord in wat toen een van de meest uitzichtloze conflicten leek in West-Europa na de Tweede Wereldoorlog. Vier jaar later zou het zogenaamde Good Friday Agreement volgen dat een eind maakte aan bijna al het geweld. De kern ervan was een dubbel akkoord, tussen enerzijds…