NRC Handelsblad

De ijskast maakt uw ontbijt

Column
Louise O. Fresco

Hebt u lekker geslapen? Dat hoeft u niet te vertellen, want de chip in uw matras onthult direct dat u vannacht nogal gewoeld hebt. Geeft niet. Leg uw vinger even tegen de chip in de wekker, dan weten we of uw bloeddruk, bloedsuiker, creatinine en andere indicatoren vandaag afwijken van het gemiddelde. Even kijken: ja, u kunt wel een kleine oppepper gebruiken.

Terwijl u onder de douche gaat, en de zeep gebruikt die past bij uw persoonlijkheid en leeftijd (extra crème en vanillegeur), gaat de informatie over uw toestand naar de centrale computer in uw keuken. Daar wordt een aangepast ontbijt voor u bereid, met extra ijzer en calcium en de juiste samenstelling aan aminozuren. In kleding die u optimaal beschermt tegen de weersomstandigheden en tegelijk de bloedsomloop in uw benen stimuleert, opent u de ijskast, waar een batterij flacons de ingrediënten in het bakje met de datum van vandaag hebben gegoten. U hoeft alleen nog te roeren. Ook al eet u niet uw hele bakje muesli leeg, de aanrechtchip weegt wat er overblijft en berekent de calorieën en voedingsstoffen voor de rest van de dag.

Als u vandaag buitenshuis wil werken, omdat het mooi weer is of omdat u zin heeft wat collega’s te zien, dan raadt de computer via uw telefoon de voedingsmiddelen en de hoeveelheden aan bij uw maaltijden buitenshuis, met de hoeveelheid stappen die u vandaag moet lopen.

Zo zal het niet letterlijk gaan, maar we gaan wel de richting uit van meer chips – in de ijskast en elders. En dan bedoel ik niet de gelijknamige aardappelschijfjes, maar informatietechnologie die ons leven richting geeft over voeding en gezondheid.

In de jaren zestig voorspelden sommigen dat onze toekomstige voeding zou bestaan uit pillen waarmee alle noodzaak van voedselbereiding en landbouw zou verdwijnen. Er waren zelfs feministes die deze pil zagen als de bevrijding van de vrouw uit de slavernij van de keuken. Die astronautenpil is allang verdwenen, maar een aantal van de achterliggende ideeën heeft nieuwe relevantie gekregen met de ontwikkeling van informatica en genetische kennis. Inzicht in het menselijk genoom maakt het op den duur mogelijk medicijnen af te stemmen op individuele behoeftes.

De stap naar het optimaliseren van individuele voedingspatronen is niet groot. Controles door chips roepen vragen op over privacy en individuele vrijheid. Wordt het eigen risico bij de verzekering hoger voor wie stiekem chocolade snoept of krijg je voorrang bij behandelingen als je chip aangeeft dat je je aan alle regels houdt? Of we een Big Brother in de ijskast wensen, is de vraag, maar dat er in de keuken iets gaat veranderen, staat vast.

Deze column is verschenen in NRC handelsblad op
zaterdag 29 december 2012


Download pdf: De ijskast maakt uw ontbijt